Esiintyjät

Julma-Henri & aaa

Jo toista vuosikymmentä on rap-veteraani Julma-Henrin ongelma ollut sama: Puhe on suoraa ja linja tinkimätön. Ei ole sellaista tahoa saati tunnetta jota ei sovi purkaa tai puristaa ja sehän ei kaikille käy.

Uusimmalla "aaa"-projektillaan Julma H pyyhkäisee yhteiskunnan pohjamudat silmille ja menee aidan läpi siitä mistä sattuu eniten. Jos valoa on, sitä on käveltävä säkkipimeän tunnelin läpi etsimään.

Instagram
Spotify

Sur-rur

Sur-rur on Suomen musiikkimaailman puhutuin salaisuus. Kahta vaille kolmekymppinen lapualaislähtöinen trio on harhaillut hiljalleen pitkin maata jättäen jälkeensä kasoittain erinäisiä levykäisiä, mystisiä maalauksia ja ennen kaikkea ajattomia sävellyksiä kiiveten hitaasti mutta varmasti kohti suurempaa suosiota.

"Ainoa bändi jolta olen vetänyt sähköt poikki kesken keikan", muisteli muinaisen jyväskyläläiskrouvi Pub Luolamiehen promoottori kun bändi tuli puheeksi. "Eipä siinä, en minä heitä ollut alunperinkään keikalle tilannut. Tulivat kavereidensa kyydissä jäniksenä paikalle. Nykyään arvostan bändiä suuresti."

Totta tosiaan, siinä missä vuosituhannen vaihteen Sur-rur saattoi painottua meluisaan punkiin on bändin musiikki vuosien valuessa vaellellut kypsempiin maisemiin. Nykypäivän Sur-ruria voisi luonnehtia suomirockin vakan alta kurkkivaksi soihdunkantajaksi. Avoimen interspektiiviseksi vaihtoehdoksi herkkää minuuttaan etsiville eksyneille rock-eliöille. Joitakin bändin huojuva ja rönsyilevä ulosanti saattaa vierastuttaa, mutta kasvavalle määrälle suomalaisia se on kutsuhuuto syvän sympaattiseen ja äärettömään inhimilliseen surinamaailmaan.

Vuosien varrella on julkaistu kahdeksan pitkäsoittoa, useampi EP, sekä läjä kirjanpidosta jääneitä pienpainoksia. Yhtyeen levyt ovat keränneet jatkuvasti suurempaa suosiota ja niitä onkin alettu viime vuosina suuren yleisön iloksi painattaa uudelleen. Viimeisimpänä julkaistiin "Matonkuteita"-kokoelmavinska.
Harvakseltaan Jyväskylässä keikkaava Sur-rur on Jyrockin ohjelmaan enemmän kuin osuva: Kokenut ääni, mutta kuitenkin monille uusi tuttavuus.

Facebook
Instagram
Spotify

Tove Johnson

Suomen ehkä lupaavimmat, Naamoiltakin tutut garage-naamat, eli Tove Johnson julkaisivat juuri uuden levykäisen täydeltä paahteisia runnelmia ja venkuloita tunnelmia. "En Tuu Olee Koskaan Valmis" ammentaa modernin amerikkalaisen autotallirockin äänimaisemista saavit ja kiulut kukkuralleen suomalaisille samaistuttavaa angstia, apatiaa ja sokeaa vauhtia. Pimeydelle ei kuitenkaan anneta voimaa, vaan se jätetään taustapeiliin nielemään pölyä.

Facebook
Instagram
Spotify

Ada Aik

Jyrockin yleisön ylle leijailee omakutoiseen kerrontaansa harsoutuva Ada Aik. Mystinen mutta ei pelottava, sadunomainen mutta uskottava. Adan käsissä kokeelliset koneäänet ja kotikontujen kansanmusiikin maisemat sulautuvat vaivattomasti yhdeksi. Takavuosien elektronisen musiikin saralta tutut soundit taittuvat omalaatuisten sämplesovitusten tahtiin, pedaten sängyn pehmoiselle kerronnalle. Emme tiedä mihin suuntaan Adan tarinat vielä vievät mutta olemme iloisia että se tie kulkee meidän lavamme kautta.


MODEM

MODEM, Suomen nousevista elektronisen tanssimusiikin nimistä se nousevin. Ainakin noustavaa riittää, sen verran tummissa railoissa liikkuu duon musiikki. Synkkien nimettömien suurkaupunkien tanssilattioilla ihmisen ja koneen raja on häilyvä. Yhtä aikaa rohkean retrot biitit lyövät tanssijalle tahtia vieden mielen kuitenkin ajan ulkopuolelle, hämärään paikkaan värivalojen väliin. 

Instagram
Spotify

Kulttuuriyhdistys TUFF!

Jyrockissa juhlitaan Jyväskylän rikasta hip hop-kulttuuria yhdessä TUFF ry:n kanssa! Kymmenvuotista taivaltaan juhlistava TUFF! on järjestänyt vuosien varrella lukemattomia työpajoja, kursseja, klubeja ja keikkoja Keski-Suomen lapsille ja nuorille. TUFFin toteuttamalla hip hop-elementtien opintolinjalla, eli 'Hopistossa' pääsee opiskelemaan vuoden paketin räppäämistä, musiikin tuottamista, DJ-toimintaa, graffitia ja breakdancea. Gradialla voi nykyään opiskella myös muusikon ammattitutkinnon pääinstrumenttinasi rap/hip hop-tuotanto.

Kymmenen vuotta toteutettuja unelmia ja mahdollisuuksia- syytä juhlaan siis on!

TUFFin Jyrock-teltalla on tänä vuonna mahdollisuus päästä itsekin esittelemään riimittelytaitojaan Begen houstaamassa open mic freestyle show'ssa. Lisäksi teltalla esiintyvät gruuvipumppu VANNI sekä räppäri Will-Jam! Levyjä TUFF-teltalla pyörittelevät DJ R2ISDJ2 ja DJ MattiWatti!

Instagram
Facebook
Kotisivut

Eevil Stöö & Stepa

Herrojen Eevil Stöö ja Stepa uudella 'Et voi pysäyttää meitä'-levyllä keulitaan suoriksi niin mutkat kuin käännöksetkin. Jännitteiden täyttämästä gangsta rap-ajasta on jäänyt kyytiin kiiltokuvabiitit ja kukkoilevat riimit, mutta turha toksisuus on jätetty Kalifornian aurinkoon.

Taustapeilistä ei kuitenkaan näy pelkkää ruusunpunaista nostalgiaa, vaan kieli poskessakin tämä kaksikko muistuttaa miksi he kuuluvat maan rapskenen kärkikastiin. 

Eevil Stöö: Instagram
Stepa: Instagram
Eevil Stöö: Spotify
Stepa: Spotify

Suistamon Sähkö

Sulakkeet kärtsää ja hanuri soi. Suomenniemen terävin vauhtivärttinä Suistamon Sähkö on jännittävä yhdistelmä elektronista tanssia ja kansanjuhlaa. "Etnotekno", kuvailee yhtye itse musiikkiaan jossa kiihtyvään tahtiin silmissä vilisevän nykymaailman yllä leijuu karjalaisen runonlausunnan henki.

Perinteitä koliseva kulmikas kieli on yhtä aikaa sekä eksoottista että täysin samaistuttavaa, ainakin tätä kirjoittavalle karjalaiselle. Sadassa vuodessa maailma voi muuttua tutusta tunnistamattomaksi mutta ihminen on yhä sama tietoinen ja tunteva olento.

Suistamon Sähkö muistuttaa menneen maailman olevan lopulta kuitenkin se sama- meidän omamme, ainukainen. 

Facebook
Instagram
Spotify
Kotisivut

Teini-Pää

Suomalaisella indie rockilla menee kovempaa kuin koskaan. Samalla suomalainen indie rock on pehmeämpää kuin koskaan. @teinipaa ratsastaa tuon takavuosien tunteikkaimmat alagenret (shoegaze, dreampop, new wave) yhteen keräävän aallon harjalla ja luo oman utuisen maailmansa suomalaisen rock-musiikin kaamoksen keskelle.

Vaikka Teini-Pää hiiviskeli suuren yleisön tietoisuuteen vasta hiljattain, halaa musamaailma heitä jo nyt kuin vanhaa ystävää. Autotallirokkia ajokortittomille, kaihoisia katseita ja kauniita ajatuksia. Teini-Pää kultaa muistosi jo niitä luodessaan.

Instagram
Spotify
Kotisivut

Elsi Sloan

Elsin esikoislevystä voisi puhua tunteja. Pidetään kuitenkin lyhyenä.

Tänä vuonna pihalle pullahtanut 'Pakko Muuttua' on rikas ja värikäs kudelma täynnä tuttuja tekstuureja ja vieraita sävyjä. On kuin keräisi Thom Yorken seikkailullisimpien biisien viehättäväimmät rytmit ja tangentit ja kietoisi niihin estotonta runoutta ihmiselämästä. On kuin riisuisi suomipopilta pois ennakkoluulot ja ennalta sovitut ja korvaisi ne seikkailulla. Elektroniset ja luomuisat äänet tanssivat käsi kädessä huolettomassa kesäyössä. Mene heti valitsemaasi suoratoistopalveluun ja laita 'Pakko Muuttua' soimaan. Tee tästä päivästä parempi päivä.

Näyttelijä-muusikko Elsi on kuitenkin ennen kaikkea aktivisti. Herttaisen, elämäniloisen ihmiskokemuksen takana on selkeää huolta tulevasta, siitä mitä nykymaailmalle olisi tehtävä jotta sen huominen olisikin elämisen arvoinen. Levyllä käydään syvissäkin vesissä, ehkä varsinkin spoken wordina luettujen kirjeiden kohdilla. Suuret sanat ja raskaat aiheet eivät kuitenkaan lopen tukahduta albumin kiertoa vaan ennen kaikkea rikastavat sitä, syventävät kokemusta. Vesi on ihmeellinen asia; tarvitsemme sitä elääksemme, mutta mitä syvemmistä vesistä nousemme takaisin pinnalle, sitä syvempään saamme taas hengittää raikasta ilmaa.

Elsi on nuori, mutta luonut jo niin paljon taidetta ja muutosta.

Instagram
Spotify

Final Girl

Suomalainen synaskene voi paksusti ja Jyrockiin olemmekin poimineet tuhdin kattauksen tuoretta ja tanssittavaa elektronista tahtitaidetta.


Final Girl edustanee genren tummempaa ja tunnelmallisempaa päätyä. Elektronista Shoegazea jossain Twin Peaksin maisemissa. 

Instagram
Spotify

Ruusulla

 Jyväskylän ikioma Ruusulla tuo ohjelmaamme virkistävän suoraeleistä poppia ja suorasanaista tekstiä elävän elämän risuista ja ruusuista. Tämä vastikään ensimmäiset kappaleensa julkaissut duo on kaikessa uutukaisuudessaan olennainen osa sitä mistä Jyrockissa on kyse: Täällä kokeneet konkarit kohtaavat tuoreet tuulet.

Instagram
Spotify

Taiteilijat

Tänä vuonna Jyrockissa on mahdollista nauttia keskisuomalaisesta poikkimodernista kuvataiteesta molempina päivinä. Ravintola Ilokiven puolelta löytyy upea Tommin Setelin artlounge ja aulasta hienoja ikonitöitä ARTROBBER.

Tommin Seteli

se on semmosta.
tää on tämmöstä.
kierrätystaidetta sekä haudanvakavaa höpsöittelyä. 

Instagram

ARTROBBER / Niina Vehmaa

Aikamme ikonit
Ikonit on tehty nyt uusiksi vuosina 2019-2023, sisältäen tämän hetken maailmanmenon. Se ei välttämättä ole kaunis näky. Vietä meditoinnin arvoinen hetki näiden äärellä ja päätä itse!

Instagram: ARTROBBER
Instagram: Niina Vehmaa
Kotisivut